Kuře se připravuje pošírováním, kdy je nutné aby teplota tekutiny nepřesáhla 95° Celsia, nesmí dojít k varu.
V hrnci přiveďte k varu vodu. Potřebujete jí tolik, aby kuře v ní bylo celé ponořené.
Vložte kuře do vody. Přiveďte zpět k varu, odstraňte veškerou pěnu.
Přidejte neoloupaný zázvor, rozdrcený stranou nože. Přidejte také 2 zelené cibulky, svázané na uzly.
Vložte celé kuře a snižte teplotu na nejnižší možnou úroveň. Přikryté vařte asi 30 minut v sotva vroucí vodě. Takto získáte nejšťavnatěší a nejjemnější kuře. Pro kontrolu do stehna zapíchněte špejli. Pokud už nevytéká růžová šťáva, je kuře uvařené.
Vyjměte kuře z hrnce a opláchněte pod tekoucí studenou vodou.
Zchlaďte ho asi hodinu v hrnci se studenou vodou.
Po vychladnutí kuře naporcujte a nakrájejte, nebo natrhejte na 1 cm široké proužky.
Ostatní
Než se kuře uvaří připravíme si sečuánský pepř, sezamová semínka, arašídy a nakrájíme cibulku.
Opražte sečuánský pepř a rozdrťte ho v hmoždíři na prášek.
Sezamová semínka opražte dozlatova.
Osmažte arašídy dozlatova. Vyjměte a nechte vychladnout. Nakrájejte je na malé kousky.
Bílé části jarní cibulky jemně nakrájejte na proužky.
Omáčka
Smíchejte sezamovou pastu, černý ocet, sójovou omáčku, chilli olej, sezamový olej a namletý, opražený sečuánský pepř. Konzistence by měla připomínat zahuštěnou smetanu – pro úpravu přidejte více nebo méně vývaru z kuřete. Podle chuti osolte.
Naskládejte proužky kuřete doprostřed talíře, navrch přidejte nakrájenou bílou část jarní cibulky. Zalijte omáčkou, ozdobte smaženými arašídy a opečeným sezamem. Podle chuti přelijte ještě lžící chilli oleje. Před konzumací ještě vše dobře promíchejte.
Zaujal vás tento recept?Zmiňte se o tom a napište komentář 👇