Zpět
+ porce
Vytisknout recept
5 z 60 hodnocení

Kuře podivuhodné chuti (Guài wèi jī sī 怪味鸡丝)

Klasické, studené kuřecí jídlo s neobvyklým názvem. Toto slavné sečuánské jídlo je stejně ohromující, jak jeho název napovídá.
Doba přípravy10 minuty
Doba vaření20 minuty
Celkový čas30 minuty
Chod: Hlavní jídlo, Příloha
Kuchyně: čínská
Porce: 2

Ingredience

Kuře

  • 1 celé středně velké kuře
  • 1 velký neoloupaný zázvor asi 100 g
  • 2 jarní cibulky svázané na uzly

Omáčka

Na ozdobu

  • ¼ šálku osmažených arašídů
  • 2 lžičky opečených sezamových semínek

Postup 

Kuře

  • Kuře se připravuje pošírováním, kdy je nutné aby teplota tekutiny nepřesáhla 95° Celsia, nesmí dojít k varu.
  • V hrnci přiveďte k varu vodu. Potřebujete jí tolik, aby kuře v ní bylo celé ponořené.
  • Vložte kuře do vody. Přiveďte zpět k varu, odstraňte veškerou pěnu.
  • Přidejte neoloupaný zázvor, rozdrcený stranou nože. Přidejte také 2 zelené cibulky, svázané na uzly.
  • Vložte celé kuře a snižte teplotu na nejnižší možnou úroveň. Přikryté vařte asi 30 minut v sotva vroucí vodě. Takto získáte nejšťavnatěší a nejjemnější kuře. Pro kontrolu do stehna zapíchněte špejli. Pokud už nevytéká růžová šťáva, je kuře uvařené.
  • Vyjměte kuře z hrnce a opláchněte pod tekoucí studenou vodou.
  • Zchlaďte ho asi hodinu v hrnci se studenou vodou.
  • Po vychladnutí kuře naporcujte a nakrájejte, nebo natrhejte na 1 cm široké proužky.

Ostatní

  • Než se kuře uvaří připravíme si sečuánský pepř, sezamová semínka, arašídy a nakrájíme cibulku.
  • Opražte sečuánský pepř a rozdrťte ho v hmoždíři na prášek.
  • Sezamová semínka opražte dozlatova.
  • Osmažte arašídy dozlatova. Vyjměte a nechte vychladnout. Nakrájejte je na malé kousky.
  • Bílé části jarní cibulky jemně nakrájejte na proužky.

Omáčka

  • Smíchejte sezamovou pastu, černý ocet, sójovou omáčku, chilli olej, sezamový olej a namletý, opražený sečuánský pepř. Konzistence by měla připomínat zahuštěnou smetanu – pro úpravu přidejte více nebo méně vývaru z kuřete. Podle chuti osolte.
  • Naskládejte proužky kuřete doprostřed talíře, navrch přidejte nakrájenou bílou část jarní cibulky. Zalijte omáčkou, ozdobte smaženými arašídy a opečeným sezamem. Podle chuti přelijte ještě lžící chilli oleje. Před konzumací ještě vše dobře promíchejte.
Zaujal vás tento recept?Zmiňte se o tom a napište komentář 👇