Recepty

Smažená kuřecí rýže (Jī Ròu Chao Fàn 鸡肉炒饭)

Smažená kuřecí rýže (Jī Ròu Chao Fàn 鸡肉炒饭) je ikonické čínské jídlo, které si získalo oblibu po celém světě. Toto jednoduché, ale chutné jídlo je ideální pro rychlou a sytou večeři. Smažená rýže pochází z čínské provincie Kanton (Guangdong) První zmínky o ní pocházejí z 5. století př. n. l. Původně se smažila na dřevěném uhlí, což jí dodávalo specifickou kouřovou chuť.

Základními ingrediencemi jsou vařená rýže, olej, vejce a sůl. Další ingredience se liší podle regionu a chuti. Mezi běžné přísady patří maso (vepřové, kuřecí, hovězí), mořské plody, zelenina (cibule, mrkev, hrášek), tofu a houby.

Existuje mnoho regionálních variací, například: Yangzhou chao fan (扬州炒饭): s vepřovým masem, jarní cibulkou a vejci, Fujian chao fan (福建炒饭): s hovězím masem, houbami a bambusem, Sichuan chao fan (四川炒饭): s pálivým mletým masem a chilli papričkami.

smažená rýže

Příprava smažené kuřecí rýže je poměrně jednoduchá. Nejprve se vaří rýže, která se nechá chladnout alespoň několik hodin nebo ještě lépe přes noc, aby byla dostatečně suchá pro restování. Poté se na pánvi nebo woku rozpálí olej a osmaží se kuřecí maso nakrájené na kousky, často spolu s česnekem, cibulí a zeleninou jako jsou hrášek, mrkev a paprika. Jakmile je maso a zelenina hotové, přidá se studená vařená rýže a vše se restuje spolu. Obvykle se přidávají různé koření a omáčky, jako je sójová omáčka, ústřicová omáčka nebo sezamový olej, aby se pokrmu dodala bohatší chuť.

smažená kuřecí rýže

Smažená kuřecí rýže je často servírována jako hlavní jídlo nebo jako příloha k dalším pokrmům. Jednoduchá příprava pokrmu, bohatá chuť a výživný obsah ho činí oblíbenou volbou pro mnoho lidí po celém světě, kteří si chtějí vychutnat autentickou chuť čínské kuchyně.

Tipy pro přípravu smažené kuřecí rýže:

  • Použijte den starou rýži.
  • Rýži před smažením rozdrobte, aby se lépe smažila.
  • Nepřevařujte zeleninu, měla by zůstat křupavá.
  • Dochuťte jídlo podle svého vkusu.
  • Můžete přidat další ingredience, jako je klobása, houby nebo tofu.
smažená rýže
Vytisknout recept
517 hodnocení

Smažená kuřecí rýže (Jī Ròu Chao Fàn 鸡肉炒饭)

Smažená kuřecí rýže (Jī Ròu Chao Fàn 鸡肉炒饭) je ikonické čínské jídlo, které si získalo oblibu po celém světě. Toto jednoduché, ale chutné jídlo je ideální pro rychlou a sytou večeři.
Doba přípravy10 minuty
Doba vaření10 minuty
Celkový čas20 minuty
Chod: Hlavní jídlo, Předkrm
Kuchyně: čínská
Porce: 2

Ingredience

  • 250 g kuřecích stehen nakrájených na kousky (nebo kuřecí prsa)

Marináda

Omáčka

  • 2 lžíce sójové omáčky
  • 1 lžíce ústřicové omáčky
  • ½ lžičky cukru
  • ¼ lžičky bílého pepře nebo černého pepře

Rýže

  • 4 šálky studené rýže
  • 3 lžíce oleje
  • 3-4 ks jarní cibulky nakrájené na plátky (nebo 1/2 malé cibule, nakrájené na kostičky)
  • 1 šálek zeleniny hrášek, mrkev, mungo klíčky
  • 3 ks vejce rozšlehaná

Postup 

  • V misce smíchejte kuře s přísadami na marinádu. Míchejte, dokud nebude kuře rovnoměrně obalené. Nechte marinovat.
  • V malé misce smícháme ústřicovou omáčku, světlou sójovou omáčku, tmavou sójovou omáčku a bílý pepř. Dáme stranou.
  • Uvařenou a odleželou rýži načechrejte. Snažte se co nejlépe rozbít hrudky.
  • Zahřejte prázdný wok na středně vysokou teplotu, dokud nebude horký. Přidejte 1 polévkovou lžíci oleje.
  • Vlijte rozšlehané vejce. Jakmile začne na dně tuhnout, promíchejte. Pomocí stěrky roztrhejte na malé kousky. Vyndejte a dejte stranou.
  • Do woku nalijte lžíci oleje. Marinované kuře smažte za stálého míchání, dokud nebude hotové asi z 80 %. Vyjměte a dejte stranou.
  • Do woku na středně vysokém ohni přidejte lžíci oleje (pokud používáte cibuli, orestujte ji, dokud nebude průhledná). Přidejte rýži. Míchejte, aby se zrnka od sebe oddělila. Nechte rýži opékat za občasného míchání, dokud nebude rýže vysušená a křupavá, asi 5 minut.
  • Přidejte směs omáčky a míchejte, dokud se rýže rovnoměrně nepokryje omáčkou.
  • Přidejte osmažené kuře spolu s případnou šťávou z mísy. Za stálého míchání smažte 1 minutu.
  • Přidejte vejce, zeleninu, jarní cibulku a pokračujte ve smažení dalších 30 sekund. Poté naskládejte všechnu rýži doprostřed woku, aby se strany woku rozehřály.
  • Asi po 20 sekundách rozlejte po obvodu woku víno Shaoxing a za stálého míchání smažte dalších 20 sekund.
  • Podáváme horké jako hlavní jídlo nebo přílohu.

Poznámky

  1. Můžete přidat 1 lžičku tmavé sójové omáčky, abyste dodali rýži barvu.
  2. Nejlépe funguje rýže, která byla uložena pčes noc v lednici. Bude méně lepkavá a zrnka se budou snadněji oddělovat.
  3. Pokud místo jarní cibulky použijete cibuli, vařte, dokud cibule nezměkne 3 až 4 minuty.
Vyzkoušeli jste tento recept?Zmiňte se o tom @nudlickablog

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Loading...

Související články

Back to top button