Recepty

Jarní nudle (Cōng Yóu Bàn Miàn 葱油拌面)

Jarní nudle, známé také jako Scallion oil noodles, je klasické čínské nudlové jídlo pocházející ze Šanghaje. Tento jednoduchý a chutný pokrm si získal srdce gurmánů po celém světě a je ideální pro rychlý a uspokojivý oběd nebo večeři.

Historie a tradice

Jarní nudle mají bohatou historii sahající až do dynastie Čching (1644-1912). Jídlo se zpočátku připravovalo jako prostý pokrm pro chudé, ale brzy si získalo popularitu pro svou jednoduchost a lahodnou chuť. Dnes se tyto nudle podávají v restauracích i domácnostech po celé Číně a staly se symbolem šanghajské kuchyně.

Příprava a ingredience

Příprava je snadná a zvládne ji i začátečník. Základními ingrediencemi jsou nudle (obvykle pšeničné, rýžové nebo skleněné), sezamový olej, jarní cibulka, česnek, zázvor, sojová omáčka, rýžový ocet, cukr a pepř.

  1. Nudle se uvaří podle návodu na obalu.
  2. Olej se zahřeje ve wok pánvi a orestuje se na něm jarní cibulka, česnek a zázvor.
  3. Přidá se sojová omáčka, rýžový ocet, cukr, pepř a vše se promíchá.
  4. Scezené nudle se vloží do pánve a polijí se omáčkou.
  5. Jídlo se podává teplé, posypané sezamovými semínky (volitelně).
jarní cibulka

Varianty a doplňky

Jarní nudle jsou velice univerzální jídlo, které si můžete upravit podle svého vkusu. Při jeho přípravě použijte libovolné nudle dle vašeho výběru. Klidně přidejte na tenké plátky nakrájenou okurku, nakrájenou zelenou cibulku, koriandr a smažené vejce. Můžete také přidat nakrájené kuře, smaženou jarní cibulku a drcené arašídy.

  • Pro pikantnější chuť můžete přidat chilli papričku nebo chilli olej.
  • Můžete přidat i další zeleninu, jako je brokolice, mrkev, papriky nebo houby.
  • Místo sezamového oleje můžete použít i jiný rostlinný olej, například arašídový nebo řepkový olej.
  • Jarní nudle se hodí i jako příloha k masu, tofu nebo zelenině.
scallion noodles

Výživové hodnoty

Tento pokrm je relativně nízkokalorický a zdravý. Nudle jsou zdrojem sacharidů, které dodávají energii, a jarní cibulka a další zelenina obsahují vitamíny a minerály. Sezamový olej je bohatý na zdravé tuky a antioxidanty.

Závěr

Jarní nudle jsou chutné, snadné a zdravé jídlo, které si zamilují i ti nejnáročnější gurmáni. S trochou experimentování si je můžete upravit podle svého vkusu a vychutnat si tak lahodný kousek čínské kuchyně.

Tipy:

  • Pro autentičtější chuť použijte čerstvou jarní cibulku a sezamový olej.
  • Pokud nemáte wok pánev, můžete jídlo připravit i v hrnci.
  • Jarní nudle se dají připravit i dopředu a ohřát později.
  • Jídlo můžete podávat i jako součást nudlové polévky.
  • Ujistěte se, že jarní cibulku po umytí důkladně osušíte, aby při kontaktu s horkým olejem příliš nestříkala.
jarní nudle
Vytisknout recept
518 hodnocení

Jarní nudle (Cōng Yóu Bàn Miàn 葱油拌面)

Jarní nudle jsou velice univerzální jídlo a existuje mnoho variant a doplňků. S trochou experimentování si je můžete upravit podle svého vkusu a vychutnat si tak lahodný kousek čínské kuchyně.
Doba přípravy10 minuty
Doba vaření15 minuty
Celkový čas25 minuty
Chod: Hlavní jídlo, Předkrm, Příloha
Kuchyně: čínská
Porce: 2

Ingredience

  • 6 ks jarní cibulky cca 225g (omyté, důkladně osušené a nakrájené)
  • ¼ šálku oleje na vaření
  • 2 lžíce světlé sójové omáčky
  • 2 lžíce tmavé sójové omáčky
  • 2 lžičky cukru (hnědý nebo bílý)
  • 450 g nudlí

Postup 

  • Jarní cibulku omyjte a poté důkladně osušte papírovými utěrkami. Odstřihněte konce. Nakrájejte je na dlouhé části a pak každý kus podélně rozpůlte.
  • Nalijte olej do pánve a přidejte jarní cibulku. Nechte smažit na středním ohni. Jakmile bílá část jarní cibulky zezlátne, vyndejte ji. Olej nechte ve woku.
  • Vypněte oheň a nechte olej asi minutu vychladnout. Poté opatrně vlijte směs světlé sójové omáčky, tmavé sójové omáčky a cukru. Promíchejte a nechte zbývající teplo oleje úplně rozpustit cukr.
  • Přiveďte hodně vody k varu. Přidejte nudle a nechte vařit, dokud nebudou uvařené.
  • Scezené nudle přendejte do woku. Promíchejte, aby se každý pramen nudlí rovnoměrně pokryl omáčkou.
  • Nandejte nudle do servírovacích misek a ozdobte smaženou cibulkou.

Poznámky

1. Kromě tradičního výběru čínských pšeničných nudlí klidně použijte rýžové nudle, soba nudle nebo třeba italské špagety.
2. Pokud olej není dostatečně horký a po zalití sójové omáčky a cukru se neobjeví žádné bublinky, zapněte oheň, aby se omáčka krátce zahřála.
3. Omáčky můžete udělat větší množství a uložit ji do lednice, kde vydrží až měsíc. Smaženou jarní cibulku spotřebujte do 3 dnů.
Vyzkoušeli jste tento recept?Zmiňte se o tom @nudlickablog

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Loading...

Související články

Back to top button